8+2 روش مقاوم سازی دندان ها از کودکی تا بزرگسالی
مقاوم سازی دندان ها به روش هایی گفته می شود که به وسیله آن می توان محیط مناسبی را برای جلوگیری از پوسیدگی و رشد باکتری های مخرب داخل دهان و روی دندان به وجود آورد .دندان ها به وسیله فلوراید موجود در مینای دندان تقویت شده و در برابر پوسیدگی از خود مقاومت نشان می دهند .پس باید به روش های مختلفی باعث افزایش جذب ماده فلوراید از راه دهان در ساختمان مینای دندان شویم .در این مقاله شما را با روش های بهبود استحکام دندان یا تقویت مینای دندان آشنا خواهیم کرد. اگر فکر می کنید که با تحلیل مینا مواجهید یا به فکر تقویت آن هستید خواندن این مقاله به شما توصیه می شود.
راه حل دندانپزشکان برای تقویت مینای دندان چیست؟
دندانپزشکان برای محافظت از مینای دندان و همچنین پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی در آینده (مانند پوسیدگی دندان) از درمانی های خاصی استفاده می کنند. فلوراید درمانی و همچنین فیشور سیلانت دو روش برای این هدف هستند.
فلوراید درمانی چیست؟
فلوراید یک ماده طبیعی است که همراه با کلسیم و فسفر برای محافظت از دندان ها در برابر پوسیدگی بسیار مهم است. اگرچه این ماده در مواد غذایی روزمره و همچنین آب آشامیدنی ما یافت می شود، اما متخصصان مراقبت از دندان، با کمک روش هایی مقادیر بیشتر فلوراید را برای پیشگیری و درمان مشکلات دندانی توصیه می کنند. به این روش استفاده از فلوراید در دندانپزشکی، در اصطلاح، فلوراید درمانی گفته می شود.
درمان دندانپزشکی فلوراید شامل استفاده از یک ماده (حاوی فلوراید قوی) بر روی دندان های شما است. فلوراید به خوبی به منافذ ریز موجود در دندان های شما نفوذ می کند. سپس ، مولکول های آن با ساختار مینای دندان شما ترکیب شده و قدرت و همچنین دوام آنها را تقویت می کنند. علاوه بر این، فلورایدتراپی به دندان های شما کمک می کند تا با آسیب های ناشی از باکتری در دهان مقابله کنید.
فلوراید تراپی در کودکان چگونه انجام می شود؟
مقاوم کردن دندان ها از طریق دهان و جذب فلوراید در ساختمان مینای دندان در دندانپزشکی اطفال و کودکان بسیار رایج است. در این روش دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی کودکان از ژلهای فلوراید برای مقاوم سازی دندان های شیری کودکان استفاده می کند.
در این روش دندانپزشک ابتدا محیط را ایزوله کرده و سپس سطوح تمیز شده دندان ها را با استفاده از وسیله مخصوص ژل حاوی فلوراید را وارد دهان کودک می کند. پس از چند دقیقه وسیله را از دهان کودک خارج می کند. این عمل باید در چند نوبت تکرار شود. در فلوراید تراپی کودکان بهتر است همه دندان های شیری در دهان کودک ظاهر شده باشند به عبارتی هر 20 دندان شیری در داخل دهان باشند و هنوز روند رویش دندان های دائمی آغاز نشده باشد. این عمل باعث تقویت دندان های کودک می شود.
مزایای فلورایدتراپی
- شروع مجدد ترمیم یا رمینرالیزاسیون: با استفاده از غلظت کنترل شده فلوراید ، به دندانهای شما فرصتی بازسازی می دهد تا در نهایت تقویت مینای دندان حاصل شود. با این کار یعنی، کنار هم قرار گرفتن مواد معدنی، استحکام دندان بیشتر می شود.
- بهبود مقاومت دندان در برابر اسیدها: فلورایدتراپی همچنین، با انجام فرآیند بازسازی مجدد ، دندان های شما در برابر حملات اسیدی مقاوم می کند. بنابراین ، احتمال ایجاد پوسیدگی دندان به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
- اسیدیته را در حفرات دهان خنثی می کند: پس از درمان با فلوراید، یونهای فلوراید همچنان در بزاق دهان شما وجود دارد. وجود این یون ها اسیدیته دهان شما را خنثی می کند و آن را به حدی می رساند که به مینای دندان آسیب نرساند.
آیا دهانشویه های حاوی فلوراید نیز باعث مقاوم سازی دندان ها می شوند؟
جواب کوتاه بله است. دندانپزشکان استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید را به عنوان یک مکمل به خانواده ها جهت حفظ استحکام دندان توصیه می کنند. این مکمل می تواند باعث مقاوم شدن دندان های کودکان شود. اما تاثیر دهانشویه ها بسیار کمتر از ژل فلوراید می باشد .
فیشور سیلانت تراپی چیست و چگونه از پوسیدگی دندانهای کودکمان جلو گیری می کند؟
در سطح جونده دندان های آسیای کودکان شیار های ریز و درشتی وجود دارد که به وسیله آنها عمل آسیاب کردن مواد غذایی صورت می گیرد . این شیار ها گاهی از حد معمول باریکتر و عمیق تر است. بطوری که الیاف مسواک نمی تواند به عمق آن شیار ها دسترسی پیدا کند. در این صورت مانده مواد غذایی و میکروب ها در داخل شیار ها باقی می ماند. سپس باعث فساد مواد غذایی شده و سبب پوسیدگی دندان های آسیای کودکان می شود .
فیشور سیلانت راهی است برای کم عمق کردن شیارهای عمیق دندان های آسیای کودکان . در این روش دندانپزشک بدون تراش ماده ترمیمی وهمرنگ دندان را مانند چسب روی دندان می گذارد. مواد فیشور سیلانت روی دندان های عقبی کودک شیار های عمیق را کم عمق می کند تا با مسواک زدن همه سطوح دندان به راحتی تمیز شوند .
آیا مقاوم سازی دندان کودکان درد هم دارد؟
خیر فیشور سیلانت بدون درد است و نیاز به تزریق ماده بی حس کننده ندارد . این عمل یک دقیقه بطول می انجامد واثر آن چهار یا پنج سال باقی می ماند. این مقاوم سازی می تواند تا 80 درصد از پوسیدگی دندان کودکان جلو گیری کند .
مزایای مقاوم سازی دندان با فیشور سیلانت ها چیست؟
این یک روش ساده و بدون درد برای مقاوم سازی دندان ها است که شامل هیچ گونه سوراخ کردن دندان یا تزریق بیحسی نمی شود. فیشور سیلانت همراه با نگهداری خوب از دهان، می توانند خطر نیاز به پر کردن دندان در آینده را بیش از 90 درصد کاهش دهد. این یک روش مقرون به صرفه در دندانپزشکی است.
کدام دندان ها باید با کمک سیلانت مقاوم سازی شوند؟
سیلانت ها فقط روی دندان های خلفی یا آسیاب (مولرها و پرمولرها) اعمال می شوند. اینها دندان هایی هستند که روی سطوح جونده آنها حفره و عمق دارند. بنابراین مقاوم سازی دندان آسیاب با این مواد به خوبی انجام می شود.
فیشور سیلانت چه زمانی باید انجام شود؟
سیلانت ها اغلب به محض شروع جوانه زدن یا در آمدن دندان های دائمی اعمال می شوند. این سن معمولاً بین 6 تا 7 سالگی است. بقیه دندان ها معمولاً به محض در آمدن معمولا در سنین 11 تا 14 سالگی سیلانت می شوند. با این وجود، سیلانت ها می توانند در هر سنی اعمال شوند زیرا شرایط دهان و دندان های ما با گذشت زمان تغییر می کند.
سایر روش های استحکام دندان ها یا تقویت مینای دندان
مصرف قند و شکر را کاهش دهید
شکر بسیار اسیدی است و با تجزیه مینای دندان با باکتری های دهان ارتباط برقرار می کند. از همه مهمتر، مصرف بیش از اندازه قند منجر به تخلیه مواد معدنی می شود.
آدامس بدون قند بجوید
نقش آدامس در سلامت دهان ده ها سال است که مورد بحث و بررسی قرار گرفته است ، اما مطالعات نشان می دهد که نسخه های بدون قند در واقع باعث ترمیم مینای دندان می شوند. آدامس های بدون قند به از بین بردن قند، پلاک و کربوهیدرات از دندان کمک می کنند در حالی که غدد بزاقی شما را برای تولید بزاق بیشتر ترغیب می کند. آدامس همچنین ممکن است به عنوان سدی برای جلوگیری از از بین رفتن مواد معدنی عمل کند. به نظر می رسد زایلیتول و سوربیتول امیدوار کننده ترین ترکیبات بدون قند هستند.
برای مقاوم سازی دندان ها میوه و آب میوه را به میزان متوسط بنوشید
در حالی که میوه بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل است ، اما می تواند بسیار اسیدی نیز باشد. برخی از میوه هایی که خاصیت اسیدی دارند مرکباتی مانند گریپ فروت و پرتقال هستند. هر میوه ای که خاصیت اسیدی بیشتری دارد را در حد اعتدال و کم مصرف کنید.
کلسیم و ویتامین بیشتری بخورید
در حالی که کلسیم به طور طبیعی در داخل دندان تولید می شود ، این ماده معدنی مهم که در مینای دندان نیز وجود دارد با گذشت زمان توسط اسیدها و باکتری ها کاهش یافته یا از بین میرود. با خوردن غذاهای غنی از کلسیم می توانید کلسیم از دست رفته را جایگزین کنید. همچنین با دریافت ویتامین کافی به بدن خود کمک کنید تا بهتر استحکام دندان ها را حفظ کند.
مصرف فرآورده های لبنی را کاهش دهید
در حالی که محصولات لبنی ممکن است منابع طبیعی کلسیم باشند و به مقاوم سازی دندان ها کمک کنند اما لاکتوز موجود در محصولات شیر معمولی می تواند اسیدیته دهان شما افزایش دهد. زیرا لاکتوز نوعی قند است. با انتخاب شیر بدون لاکتوز یا انتخاب گزینه دیگری مانند شیر بادام یا سویا ، هنوز می توانید از مزایای کلسیم بهره مند شوید.
خشکی دهان خود را برطرف کنید
خشکی دهان زمانی رخ می دهد که میزان بزاق کافی در آن تولید نشود. بزاق به جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان کمک می کند.
مصرف غذاهای نشاسته ای را کاهش دهید
غذاهای نشاسته ای مانند سیب زمینی ، برنج و نان سرشار از کربوهیدرات های ساده هستند. این موارد باعث افزایش میزان قندهای قابل تخمیر در دهان می شود که می تواند مینای دندان شما را فرسایش دهد و تلاش های شما برای استحکام دندان را ناکام کند.
برای مقاوم سازی دندان ها آب بیشتری بنوشید
نوشیدن آب بیشتر میتواند باعث کمک به حفظ آب بدن و همچنین شستشوی دهان شود. نوشیدن آب همچنین به روند مینرالیزاسیون کمک می کند.
به طور کلی بهترین مارکی که در ایران وجود دارد دهانشویه فلوراید oral_b و ortho kin می باشد و از دهانشویه های کلرهگزیدین نیز نباید به هیچ وجه استفاده کرد زیرا دهانشویه های کلرهگزیدین برای افرادی استفاده می شوند که جراحی های داخل دهانی مثل کشیدن دندان عقل و جراحی فک وگذاشتن ایمپلنت و … که زخم های داخل دهانی به وجود می آید به عنوان ضد عفونی کننده استفاده می شود و حاوی فلوراید نیست که باعث زرد شدن و سیاه شدن دندان ها در حین ارتودنسی می شود و طریقه مصرف آن نیزبعد از مسواک زدن در ظرف مشخص به صورت یک سوم مایع و دو سوم آب مصرف می شود و به مدت 5 دقیقه باید در دهان باشد و خارج شود و بعد از خارج کردن دهانشویه دیگر نباید دهان شسته شود و یا آب میل شود.
جهت بهداشت دهان و دندان دهانشویه هایی با غلظت 0.02 درصد باید با آب مخلوط شوند و دهانشویه های با غلظت 0.05 درصد نیازی به مخلوط کردن آن ها با آب نیست.
بهترین زمان برای استفاده از دهان شویه شب ها قبل از خواب بعد از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن است. دهانشویه فلورایدی که اگر غلظت آن 0.2 درصد باشد می توانید هفته ای 3 شب استفاده کنید ولی اگر غلظت آن 0.5 درصد باشد باید هر شب استفاده کنید. دقت کنید که از دهانشویه شامل کلرهگزیدین استفاده نکنید چون باعث تغییر رنگ سطح دندان و نمایی قهوه ای رنگ و یا حتی سیاه رنگ می شود و طریقه مصرف دهانشویه بدین صورت است که یک سوم دهانشویه را داخل پیمانه ریخته و دو سوم آن را آب می ریزید و به مدت زمان که در طریقه مصرف دهانشویه اعلام شده آن را با فشار در دهان چرخانده و بعد از خارج کردن آن به هیچ عنوان دهان را نمی شویید و چیزی نمی خورید.
نگران نباشید فلوراید تراپی برای سلامت دندان ها مفید بوده و در درمان ارتودنسی فرزندتان تاثیر مثبت داشته و خللی ایجاد نمی کند.