هرچیزی که باید درباره مینی پلیت ها بدانید
برخی از بیمارانی که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند در طرح درمانشان آمده که باید از وسیله ای به نام مینی پلیت ارتودنسی استفاده کنند. در این مقاله به بررسی این وسیله و چرایی استفاده از آن در طول درمان های ارتودنسی پرداخته ایم.
مینی پلیت ارتودنسی چیست؟
مینی پلیت ها (Miniplates) در ارتودنسی از جمله ابزارهای خاص به شمار می روند که می توان از آن ها برای تغییر وضعیت فک ها یا موقعیت دندان ها استفاده کرد. یک مینی پلیت در واقع قاب پلاستیکی یا فلزی کوچکی است که به صورت زنجیری در طرح ها و شکل های خاصی تولید می شود.
این پلیت ها معمولا مابین مینی اسکروها یا بین آن ها و دندان ها قرار می گیرند و به وسیله پیچ ها یا سیم های کوچک که به آنها متصل هستند، تنظیم می شوند. استفاده از این ابزارهای خاص برای تعدیل عضلات صورت، کنترل رشد فک و دندان، اصلاح بایت (نحوه قرار گیری فک ها روی هم) و تسهیل در جابجایی دندانها انجام می شود. استفاده از این وسایل به کاهش مدت زمان ارتودنسی و کاهش نیاز به سایر وسایل ارتودنسی سنتی مانند براکت، وایر و … منجر می شود.
چرا از مینی پلیت ارتودنسی استفاده می کنیم؟
اینکه چه زمانی و در چه مواقعی از این ابزار استفاده می کنیم کاملا به تشخیص ارتودنتیست بستگی دارد. طی فرآیند معاینه فیزیکی و آنالیز عکس های گرفته شده از فک و دندان ها، متخصص ارتودنسی به عوامل متعددی توجه می کند تا ببیند آیا واقعا نیاز به استفاده از مینی ایمپلنت وجود دارد یا خیر.
به عنوان مثال ارتودنتیست ممکن است برای تشخیص نیاز یا عدم نیاز به مینی پلیت ها به موارد زیر دقت کند:
- مشکلات دندانی و فکی
- ازدحام و تراکم دندان ها
- پیش انداز فک
- زاویه بازوی فک
- عقب و جلو بودن فک
- کم یا زیاد بودن دندان ها
- وجود یا عدم وجود عدم هم پوشانی دندانی
- میزان بزرگ یا کوچک بودن فکین
- نیاز به تعدیل عضلات صورت
- و …
مزیت استفاده از مینی پلیت ها چیست؟
اولین مزیت بدون شک کمک به کاهش مدت زمان درمان ارتودنسی است. کوچک و جمع و جور بودن مینی پلیت ها نیز باعث شده که استفاده از آن ها اصلا آزاردهنده نباشد. در واقع در مقایسه با وسایل سنتی مانند انواع و اقسام براکت ها که حجم زیادی میگیرند و بسیار در چشم هستند، پلیت ها واقعا کوچک و غیرقابل توجه هستند. در نهایت آن ها به نسبت روش های معمولی ارتودنسی نیاز بسیار بسیار کمتری به تنظمیات دوره ای دارند.
عوارض استفاده از مینی پلیت ارتودنسی چیت؟
استفاده از مینی پلیت ها مانند هر روش مداخله ای دیگر می تواند برخی عوارض بالقوه و احتمالی داشته باشد. منظور از احتمالی این است که ممکن است عوارض بروز کنند یا نکنند. این عوارض احتمالی در صورت بروز عبارتند از:
- درد و تورم در محل کاشت پلیت
- خشکی دهان
- در برخی موارد گلو درد
- عدم توانایی در جویدن یا بلعیدن
- حس ناخوشایند در حین تنفس
- استرس و اضطراب ناگهانی
- ایجاد و خروج ترشحات در بینی
عوارض جدی و نادرتر میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- بروز عفونت
- تحریک و التهاب بافت های نرم مانند لثه
- از دست دادن حس در لب ها و دهان
- خونریزی
- شکستگی پلیت
نکته مهم در خصوص عوارض نامبرده
عوارض لیست شده در بخش بالا نباید شما را بترساند زیرا اغلب آن ها احتمالی و نادر هستند. تنها زمانی ممکن است با این عوارض روبرو شوید که نحوه کاشت مینی پلیت ارتودنسی نادرست باشد و یا اینکه خودتان توصیه های ارتودنتیست را رعایت نکنید. اگر ارتودنتیست به کارش وارد باشد و شما نیز همه چیز را رعایت کنید نباید نگران بروز عوارض باشید.
مینی پلیت چه تاثیری بر مدت زمان درمان ارتودنسی دارد؟
تا اینجا متوجه شدیم که این ابزار خاص به تسریع درمان ارتودنسی کمک می کند. یعنی باعث می شود که دندان ها زودتر مرتب شوند و یا انحرافات خیلی سریع تر از حالت معمول اصلاح شوند. اما اینکه بیمار چقدر باید مینی پلیت داشته باشد و یا اینکه مدت زمان درمان کلی با کمک این ابزار چقدر خواهد بود، متفاوت است.
در واقع زمان درمان از فردی به فرد دیگر فرق می کند. بهتر آن است که ابتدا تحت ویزیت قرار بگیرید. در طول جلسه ویزیت، براساس عواملی مانند سن و سال، میزان نامرتبی دندان ها، میزان انحراف و عملکرد بدنی شما، ارتودنتیست در این خصوص نظر تخصصی ارائه خواهند داد و به شما خواهند گفت که دقیقا چقدر درمانتان طول می کشد و استفاده از مینی پلیت این زمان را چقدر کاهش می دهد.
در حین استفاده از مینی پلیت ها باید به چه نکاتی توجه داشت؟
تمام ملاحظاتی که باید در خصوص مینی پلیت های ارتودنسی در نظر بگیرید توسط ارتودنتیست به شما منتقل خواهد شد. اما به طور خلاصه باید به موارد زیر توجه ویژه داشته باشید:
+ مانند سابق حواستان به بهداشت دهان و دندان تان باشد
مینی پلیت ها نیاز بیشتری از دندان های خودتان به تمیز شدن ندارند. تنها کافیست در طول شبانه روز 2 بار مسواک بزنید و بعد ازخوردن غذا حتما دهان و دندان را با آب شستشو دهید. اگر هر بار زمان کافی برای مسواک زدن صرف کنید مطمئن باشید که مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد. راستی ما در یک مقاله جامع به بررسی بهداشت ارتودنسی پرداخته ایم و در آن هرچیزی که باید در خصوص رعایت بهداشت در زمان ارتودنسی بدانید را توضیح داده ایم.
+ از محافظ دهانی استفاده کنید
معمولا توصیه می شود که گارد یا همان محافظ دهان را در حین انجام ورزش های تماسی استفاده کنید. یا اگر فکر می کنید که در معرض ضربه قرار دارید بهتر است که از آن استفاده کنید. گارد دهان از دندان ها و وسایل ارتودنسی شما محافظت می کند و این مساله در خصوص مینی پلیت ارتودنسی نیز صادق است. یعنی زمانی که شما مینی پلیت ارتودنسی دارید نیز بهتر است در صورت انجام ورزش تماسی حتما از گارد دهان استفاده کنید.
+ هرچیزی میل نکنید
به طور کلی زمانی که وسایل ارتودنسی استفاده می کنید نمی توانید هر چیزی بخورید. ما در مقاله ای به طور جداگانه بایدها و نبایدهای تغذیه در زمان ارتودنسی را مورد بررسی قرار داده ایم شما می توانید به آن مقاله سر بزنید. دقیقا هر چیزی که در آن مقاله مورد نیاز است را پیدا خواهید کرد. مشخصا بخش نبایدها را با دقت و تمرکز بیشتری بخوانید مثلا غذاهای سفت و سخت که به جویدن زیادی نیاز دارند از جمله این موارد هستند.
+ به طور مرتب به ارتودنتیست مراجعه کنید
دقیقا مطابق زمانبندی که از قبل انجام شده، به مطب متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. این جلسات نباید به تعویق بی افتد زیرا باید میزان پیشرفت درمان به طور منظم بررسی شود و مشکلات احتمالی رفع گردند. در طول جلسات ویزیت ممکن است سوالاتی برایتان پیش آمده باشد که در این صورت ارتودنتیست به آن ها پاسخ خواهد داد. همچنین توصیه ها و دستورالعمل هایی دریافت خواهید کرد که باید در طول درمان با پلیت ارتودنسی به آن ها عمل کنید تا نتایج با موفقیت همراه باشند.