کرونا و ارتودنسی: پاسخ به مهمترین پرسشهای مراجعان
از لحظه ورود ویروس کرونا و بیماری کووید-19 به کشور، مراجعان به کلینیک های دندانپزشکی و سایر مراکز درمانی سوالات زیادی برایشان پیش آمده است. در این مقاله پرتکرارترین و مهم ترین سوالات مراجعان و بیماران در خصوص کرونا و ارتودنسی مطرح شده و دکتر درویش پور متخصص ارتودنسی نیز به آن ها پاسخ داده اند. اگر پاسخ سوال شما در بین این سوالات نیست، در انتهای این صفحه پرسش خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت دکتر به سوال شما پاسخ دهند.
من واکسن کرونا زده ام آیا می توانم درمان ارتودنسی را شروع کنم؟
بله می توان بعد از اینکه واکسن کرونا را تزریق کرد برای شروع درمان ارتودنسی اقدام کرد. البته افراد قبل از اینکه واکسن هم بزنند می توانند درمان را آغاز کنند زیرا اکنون در تمام کلینیک های ارتودنسی، پروتکل ها رعایت می شود و به نظر میرسد بیماری نیز در حاتل ریشه کن شدن است. حتی اگر دوز اول را تزریق کرده اید می توانید با خیالی آسوده به مطب یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید. منتهی حتما خودتان نیز پروتکل ها را رعایت کنید تا خیالتان از همه جهت راحت باشد.
میخواهید درمان ارتودنسی خود را شروع کنید؟
هم اکنون در تمام کلینیک های دکتر درویش پور در تهران، با رعایت پروتکل های بهداشتی در یک محیط کاملا ایمن و مناسب درمان ارتودنسی خود آغاز کنید.
چه نوع ماسکی برای افرادی که ارتودنسی دارند پیشنهاد می کنید؟
برای محافظت از مراجعان در برابر ویرویس کرونا، همان ماسک های معمولی و یا ماسک های جراحی که در کلینیک های دندانپزشکی نیز استفاده می شود مناسب هستند. البته ترجیح ما این است که از 2 ماسک تمیز استفاده شود.
آیا ممکن است طول دوره درمان من به خاطر کرونا به تعویق بی افتد؟
بله کرونا میتواند طول درمان ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به عوامل مختلف و برخی مسائل پیش بینی نشده ممکن است طول دوره درمان ارتودنسی متحرک، ثابت و سایر روش های دیگر افزایش پیدا کند.
به نظر می رسد که من علائم کرونای خفیف دارم آیا می توانم برای جلسات ویزیت همچنان به مطب متخصصم مراجعه کنم؟
حتی اگر شما علائم کرونای خفیف دارید، تا اتمام کامل علائم بهتر است که هیچ مراجعه ای نداشته باشید. حتی ترجیحا دست کم 1 یا 2 هفته بعد از اتمام علائم کرونا به مطب متخصص ارتودنسی خودتان مراجعه نکنید. با توجه به شلوغی مطب ها، ممکن است حین پذیرش افرادی که با نقص سیستم ایمنی یا ضعف این سیستم روبرو هستند در مطب حضور داشته باشند و شما می توانید حتی با داشتن علائم بسیار خفیف کرونا، یک ناقل برای این ویروس و مبتلا شدن افراد مستعد بیماری باشید.
در طول همه گیری کرونا در صورت پیش آمد موقعیت اورژانسی (مانند شکسته شدن براکت یا خونریزی لثه) باید چه اقداماتی انجام دهم؟
هرچند که شکسته شدن براکت یا جدا شدن سیم ارتودنسی می تواند در روند درمان اختلال ایجاد کند و رسیدگی به آن مهم است، اما در نظر داشته باشید که این موضوع همیشه یک اورژانس دندانپزشکی به شمار نمی رود. اگر همراه با این موارد زخم، خونریزی یا مشکل خاص مشابهی وجود ندارد، براکت شکسته با سیم جدا شده اورژانس نیستند. بهتر است که در محل خودش باقی بماند تا زمانی که شرایط کنترل شده باشد. اما اگر نیاز باشد که براکت های شکسته و آزردگی ناشی از دستگاه های ارتودنسی برطرف شود، یک جلسه ویزیت در روزهای خاص برای مشکل شما اختصاص داده می شود تا متخصص ارتودنسی بتواند به مشکل شما در یک محیط ایمن رسیدگی کند.
من باردار هستم و پروسه ارتودنسی را سپری می کنم، آیا نکات خاصی برای حفظ سلامتی من و سپری کردن بی خطر ارتودنسی طی کرونا توصیه می کنید؟
افرادی که باردار هستند در طی همه گیری کرونا باید بیشتر مراقب سلامتی خود و جنین داخل رحم خود باشند. نه تنها این، که متخصصان و کادر مطب باید بیشتر به این گروه آسیب پذیر توجه کنند. وقت ویزیت برای این دسته از مراجعان باید به گونه ای تنظیم شود که در ابتدای روز و جزء اولین مراجعه کنندگان باشند. یعنی اولویت پذیریش با گروه های آسیب پذیر در مقابل کرونا است. کودکان، افراد سالخورده، افراد دارای بیماری های خاص (مشخصا نقص سیستم ایمنی) و خانم های باردار جزء این گروه ها هستند که بهترین زمان پذیرش آن ها در ابتدای روز است.
هم کادر مطب و هم خود خانم های باردار باید پروتکل های مراقبتی حین پذیرش و درمان را رعایت کنند. برای مثال افراد باردار باید از دو ماسک معمولی یا جراحی، دستکش و مواد ضدعفونی کننده استفاده کنند.
بیشتر بخوانید 👈 آیا ارتودنسی در دوره بارداری بی ضرر است؟
استفاده همزمان از ماسک و الاستیک های ارتودنسی برایم سخت است آیا ممکن است که استفاده از کش های ارتودنسی را به تعویق بی اندازم؟
شرایط به هر حال پیچیدگی های خاص خودش را دارد و کرونا تغییراتی در زندگی و روند درمان ایجاد کرده است. اما ناچارا باید مدارا کرد و به نحوی از الاستیک ارتودنسی استفاده کرد. زیرا اگر از الاستیک استفاده نکنید طبعا مدت زمان ارتودنسی افزایش پیدا خواهد کرد و هماهنگی دندان ها دیرتر حاصل می شود. این به نوبه خود باعث افزایش مراجعات بیماران می شود که ریسک ابتلاء به بیماری کرونا را نیز افزایش خواهد داد. بنابراین ترجیحا از الاستیک ها استفاده کنید.
به دلیل ترسم از کرونا زیاد از خانه خارج نمی شوم آیا اگر جلسات دوره ای و چکاپ را به تعویق بی اندازم مشکلی پیش نمی آید؟
مراجعه به موقع جهت تنظیم دستگاه های ارتودنسی و چکاپ، می تواند متخصص ارتودنسی شما را از پیشرفت روند درمان مطلع و مطمئن کند و از همه مهم تر مانع از افزایش مدت زمان ارتودنسی شود. بنابراین اگر برایتان مقدور است حتما مراجعه کنید و اگر به موقع حضور نیابید طبیعتا درمان طولانی می شود. اما گاهی اوقات متخصصان ارتودنسی در مکانیک های درمان از روش هایی استفاده می کنند که نیاز به مراجعه را کاهش می دهد و مثلا باعث می شود چند روز یا چند هفته دیرتر مراجعه کنید. بخ این صورت هزینه ارتودنسی برایتان بیشتر نخواهد شد. البته این به متخصص شما بستگی دارد.
از کجا بفهمم که تجهیزات مورد استفاده توسط متخصص یا دستیاران او تمیز و ضدعفونی شده هستند؟
با مراجعه به یک مکان درمانی مانند کلینیک های دندانپزشکی حتما باید به چند نکته توجه کنید. استفاده پرسنل و کارکنان آن مرکز از لباس، سهولت دسترسی به مواد ضدعفونی کنننده که در دسترس شما هم باشد، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، تمیز بودن محیط پذیرش و موارد دیگری از این دست، نشان دهنده این است که مدیریت مجموعه روی تمیز بودن و اصول کنترل عفونت حساسیت دارد. و رعایت پروتکل های بهداشتی و ایمنی را در دستور کار قرار داده است. این مرکز می تواند یک مکان مطمئن و بیخطر برای درمان ارتودنسی شما باشد. بنابراین به صورت تصادفی می توانید با در نظر گرفتن چند نکته ذکر شده یک مطب و متخصص ارتودنسی خوب پیدا کنید و روند درمان را آغاز کنید.