16 مورد از شناخته شده ترین عوارض جراحی فک (عوارض احتمالی)
هر عملی حتی اگر خیلی هم کوچک و جزئی باشد، می تواند عوارض احتمالی و بالقوه ای به دنبال داشته باشد. در واقع هرگونه دستکاری در بدن و اجزای آن با عوارض احتمالی همراه است. زیرا بدن نمی تواند نسبت به تغییراتی که از طریق عوامل خارجی بر خودش اعمال می شود بی تفاوت باشد. بنابراین به دنبال آن، ممکن است عوارضی تجربه شود. در خصوص جراحی فک نیز همین قضیه صادق است اما فراموش نکنید که با وجود یک جراح فک خوب و تیم جراحی باتجربه عوارض جراحی فک و خطرات آن به حداقل می رسد. پس قبل از هرچیزی به دنبال پیدا کردن یک جراح خوب باشید. در ادامه با برخی از عوارض و خطرات این عمل آشنا می شوید.
از عوارض جراحی فک نترسید!
هراس نداشته باشید زیرا قرار نیست همه این عوارض را تجربه کنید. این ها فقط احتمالات است و شاید برخی افراد تنها یک یا دو مورد این عوارض را تجربه کنند. اغلب افراد ممکن است هیچ یک از این عوارض را حتی یک بار هم تجربه نکنند زیرا تکنولوژی های مدرن در حوزه جراحی های فک و صورت تضمین می کند که درصد موفقیت عمل بالا باشد و نرخ عوارض نیز کاهش یابد.
به جز جراحی که به نزد او مراجعه می کنید، متخصص ارتودنسی که پیش از عمل جراحی فک، شما را ویزیت کرده ممکن است اطلاعات خوبی را درباره عمل به شما گوشزد خواهد کرد. میتوانید برای اطمینان بهتر تمام سوالات و نگرانی های خود را در خصوص عوارض جراحی ارتوگناتیک از متخصص ارتودنسی و همچنین جراح خود بپرسید.
خطرات و عوارض عمومی جراحی فک چه هستند؟
این خطرات ممکن است برای هر کس تجربه شود. زیرا هر کسی زیر تیغ جراحی می رود با موارد زیر روبرو است که طبیعی بوده و بعد از مدت کوتاهی برطرف می شوند:
+ عوارض جانبی ناشی بیهوشی عمومی
به دنبال یک بیهوشی عمومی، ممکن است در فرآیند بلع مشکل داشته باشید، همچنین ممکن است گلودرد، خشکی گلو و درد عضلانی عمومی را نیز تجربه کنید. این علائم به طور کلی تا روز بعد از عمل برطرف می شوند. ممکن است بعد از بیدار شدن از بیهوشی عمومی و یک تا دو روز بعد از آن نیز حالت تهوع و استفراغ داشته باشید. در صورت لزوم، دارویی برای کمک به رفع استفراغ برای شما تجویز می شود. اگرچه نادر است، اما خطرات بیهوشی عمومی می تواند شامل برونشیت، ذات الریه، گرفتگی صدا، حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ باشد. بیماران مسن و بیماران مبتلا به بیماری قلبی موجود ممکن است بیشتر در معرض خطر حمله قلبی باشند.
+ عفونت
ممکن است عفونت یکی از عوارض جراحی فک باشد. این عمل به ویژه در بیماران دیابتی، خطر عفونت را به همراه دارد. عفونت به دنبال جراحی ارتوگناتیک ممکن است در اطراف پلاک ها و پیچ ها ایجاد شود. آنتی بیوتیک ها معمولاً در زمان جراحی برای جلوگیری از خطر عفونت تجویز می شوند بنابراین نگران این مورد نباشید.
اگر بعد از عمل عفونت رخ دهد، علائم به طور کلی در 10 تا 14 روز پس از جراحی با افزایش درد ، تورم و ترشحات بد مزه در دهان ظاهر می شوند. در صورت بروز عفونت یا خونریزی، سریعاً با جراح فک خود تماس بگیرید.
+ زخم و اسکار جراحی
اکثر برش هایی که طی عمل در داخل دهان زده می شوند به خوبی و به سرعت بهبود می یابند. در برخی از افراد (معمولاً به دلیل پیر بودن) بهبودی ممکن است به آرامی انجام شود ولی اگر شما هدف اصلی تان هماهنگی موقعیت فکی و مرتب بودن دندان هاست احتمالا جوان هستید و مشکلی در این خصوص برایتان پیش نخواهد آمد.
التهاب وریدها
وریدهایی (رگ ها) که در طول عمل برای دریافت مایعات داخل وریدی و داروها استفاده می شوند ممکن است ملتهب شوند. بنابراین ممکن است برای مدتی تورم ، تغییر رنگ و محدودیت بازو یا دست داشته باشید.
خطرات خاص جراحی ارتوگناتیک
در این بخش با برخی از عوارض جراحی فک که ممکن است مختص همین جراحی باشند آشنا خواهید شد. باز هم تاکید می کنییم که لزوما قرار نیست که شما هم این عوارض جراحی فک را تجربه کنید. این ها فقط عوارض احتمالی هستند نه قطعی:
+ درد و ناراحتی
درد و ناراحتی به پیچیدگی و دشواری جراحی بستگی دارد. ناراحتی به طور کلی طی 2-3 روز اول پس از جراحی بدتر است و سپس باید به تدریج فروکش کند. طی این مدت برای شما داروی ضد درد قوی ارائه خواهد شد. از آنجا که ناراحتی کاهش می یابد ، نیاز به مسکن در حدود 7-10 روز پس از جراحی قطع می شود.
+ خونریزی
اگر در حین جراحی فک خونریزی بیش از حد رخ دهد، ممکن است به تزریق خون نیاز باشد. خونریزی همچنین ممکن است در 24 تا 48 ساعت اول پس از جراحی اتفاق بیفتد. به ویژه اگر همچنان بعد از عمل سیگار بکشید یا الکل مصرف کنید ممکن است با خونریزی مواجه شوید. ازین رو است که به بیماران توصیه می شود از چند روز قبل از جراحی فک تا دست کم 10 روز بعد از آن سیگار نکشند. این بازه های زمانی ممکن است بیشتر هم شوند.
+ تورم
انتظار می رود تورم بعد از جراحی در فک و صورت شما ایجاد شود. بیشترین میزان تورم 48 ساعت پس از جراحی رخ می دهد و به تدریج طی سه تا چهار هفته فروکش می کند. بیشتر تورم معمولا پس از 14 روز اول فروکش می کند. هرچه عمل جراحی ارتوگناتیک پیچیده و دشوار باشد، تورم بیشتر می شود. همچنین ممکن است در اثر تورم، در بستن دهان یا روی هم قرار گرفتن دندان های آسیاب خود تا چند روز مشکل داشته باشید.
+ کبودی
کبودی صورت، گردن و قفسه سینه ممکن است در برخی افراد با فروکش شدن تورم ایجاد شود. این کبودی ممکن است یکی از عوارض جراحی فک به صورت جزئی باشد که به طور کلی طی هفت تا ده روز از بین می رود.
+ آسیب عصبی
ممکن است عروق عصبی حین عمل کمی دچار کشیدگی شده باشند یا به دست یک جراح کم تجربه آسیب دیده باشند بنابراین بی حسی می تواند از عوارض جراحی فک به حساب بیاد. حس چانه ، لب پایین ، لب بالا ، گونه ها و کام بیشتر درگیر این آسیب ها می شود.
بیماران مسن (بالای 40 سال) که تحت انواع خاصی از جراحی فک پایین قرار دارند بیشتر در معرض بی حسی دائمی و از دست دادن احساس در آن نواحی هستند. در اکثر بیماران، حس در طی سه تا شش ماه به حالت طبیعی برمی گردد. سوزن سوزن شدن و خارش نشانه مثبت بازگشت احساس است.
+ تحت تاثیر قرار گرفتن سینوس بینی
به دنبال جراحی فک فوقانی یا بالایی، سینوس بینی برای چندین هفته تحت تأثیر قرار می گیرد. در موارد نادر ممکن است بیمار برای درمان مشکلات مزمن احتمالی به جراحی بیشتری نیاز داشته باشد. این مساله نادر است و غالباً برای اینکه به سینوس ها آسیبی وارد نشود، تیم جراحی تدابیری در پیش خواهند گرفت.
+ محدود شدن حرکات صورت از محدودیت ها و عوارض جراحی فک
باز شدن محدود دهان به دلیل تورم و سفتی عمومی فک بعد از جراحی طبیعی است. نگران نباشید زیرا عملکرد فک به تدریج بهبود می یابد. حرکات دهان طی چهار تا شش هفته پس از جراحی به حالت طبیعی خود برمی گردد. اما در حالی که فک ها به حالت سفت و سخت فیکس شده اند، ممکن است عضلات مورد استفاده در زمان حرف زدن به دلیل تورم عمومی صورت عملکرد مناسبی نداشته باشند.
+ سست و شل شدن پیچ ها
به طور کلی پیچ های استخوانی شل نمی شوند زیرا اتصال آن ها محکم و بسیار ایمن است. اما به هر روی، در صورت بروز این مشکل ، با برداشتن پیچ ها پس از بهبود استخوان ، مشکل برطرف می شود. بیماران ممکن است برای برداشتن سیم ، پین ، پیچ ، پلاک یا آتل به جراحی بیشتری نیاز داشته باشند.
تاخیر در ترمیم یا عدم بهبود استخوان
در بعضی از بیماران ، استخوان می تواند خیلی آهسته بهبود یابد یا اصلاً بهبود پیدا نکند. این موضوع بسیار نادر است و معمولا استعمال دخانیات یا سیگار کشیدن این خطر را افزایش می دهد. همچنین در بیمارانی که دچار دیابت هستند و یا بیماری های خونریزی دهنده دارند ممکن است روند بهبودی به سختی سپری شده و چالش برانگیز باشد.
+ از دست دادن دندان ها
بندرت ممکن است بعد از عمل جراحی فک، خونرسانی به دندان ها تحت تأثیر قرار گرفته و ریشه دندان ها آسیب ببیند. در این شرایط به درمان ریشه یا روت کانال تراپی نیاز است.
+ درد مفصل فک (از رایج ترین عوارض جراحی فک بالا)
مفصل گیجگاهی فکی یک مفصل مهم در صورت شما است. این مفصل را می توانید هنگام حرکت دادن فک ها در نزدیکی گوش ها احساس کنید. درد ناشی از اختلال این مفصل یا عملکرد غیر طبیعی آن می تواند به دنبال جراحی ارتوگناتیک ایجاد شود. جراحی ممکن است مشکلات مفصل فک را تشدید کند و ممکن است نیازمند درمان بیشتری باشد. اگر مستعد مشکلات درد فک هستید ، لطفاً با جراح خود مشورت کنید.
موارد زیر را به جراح خود اطلاع دهید
هرچند که با وجود پیشرفت جراحی های حوزه فک و صورت خطر عوارض بسیار کاهش یافته است اما بلاخره بروز عوارض محتمل است و باید خود را برای آن ها آماده کرده باشید. در صورت بروز هر یک از علائم جدی زیر که ممکن است خبر از عوارض جراحی فک بدهد بلافاصله جراح خود را مطلع کنید:
- دمای بالاتر از 38 درجه سانتیگراد یا تب و لرز
- درد شدید ، قرمزی یا تورم در محل عمل
- حالت تهوع یا استفراغ
- خونریزی مداوم
- هر گونه نگرانی در مورد جراحی
آیا کاهش وزن یکی از عوارض جراحی فک است؟
اوایل دوره پس از جراحی ،کاهش وزن تا 2.5 کیلو پیش بینی می شود. در بیشتر موارد کاهش وزن به دلیل کاهش اشتها می باشد که به پوشیدن الاستیک ها مربوط می شود. پس از هفته ی اول اشتهای شما باید به اندازه ی کافی بهبود یابد که بتواند وزن از دست رفته ی شما را جبران کند.
پیشنهاد میکنم شما با متخصص جراحی دهان و فک و صورت مشورت نمایید.
بهترین شخصی که می تواند شما را کمک و راهنمایی نماید متخصص ارتودنسی خودتان می باشد بنابراین نگران نباشید و به ایشان و نظرشان اعتماد کنید زیرا ایشان در جریان درمانتان بوده و بهتر می توانند کمک و راهنمایی تان کنند.
به طور کلی افرادی که مشکلات فکی دارند بهترین سن برای درمان ارتودنسی همراه با جراحی فک بعد از 18 سالگی تا سن 30 سالگی است دلیل آن هم این است که به دلیل جوانی فعالیت استخوان سازی خیلی زیاد بوده و عوارض آن کم تر می باشد و فک زود جوش می خورد و استحکام اولیه زودتر به دست می آید ولی هر چه سن بیشتر شود احتمال عوارض نیز بیشتر است و احتمال بی حسی لب بیشتر بوده و مدت زمان طولانی تری وجود دارد که بی حسی لب برگردد و بهبود زخم در بیمار بیشتر طول می کشد و در نتیجه تورم و خونریزی نیز بیشتر می شود و از طرفی سلامت عمومی دندان ها نیز با بالا رفتن سن احتمال مشکلات لثه(پریودنتال)بیشتر می شود و حرکات دندان ها نیز در درمان ارتودنسی کندتر می شود و پروسه درمان خیلی طولانی تر است بنابراین اگر مشکلی با غذا خوردن و بلع غذا نداشته و هم چنین سلامتی لثه و دندان هایتان را ندارید نیازی به انجام این پروسه طولانی نیست زیرا در این 50 سال سن مشکلات بلع را قطعا ندارید وگرنه زودتر اقدام می کردید و اگر فقط مشکل جلو یا عقب بودن فک را دارید بهتر است که این درمان را انجام ندهید.
از عوارض بیهوشی ناشی از جراحی فک می باشد و جای نگرانی نیست به مرور زمان برطرف خواهد شد.