هزینه ارتودنسی

زرد شدن دندان ها (علل رایج زردی دندان + ۹ روش سفید کردن دندان ها)

زرد شدن دندان‌ ها یکی از مشکلات رایج است دندان هاست که تقریبا بیشتر افراد جامعه با آن روبرو هستند. این مقاله به بررسی علت‌ های اصلی زردی دندان و روش‌ های موثر برای سفید کردن آن ها می‌ پردازد. تلاش شده تا 11 علت اصلی زردی دندان ها و دست کم 9 روش برای رفع این مشکل بررسی شود. همچنین توضیح داده ایم که چرا بلیچینگ دندان بهترین روش برای سفید کردن دندان هاست….

11 علت اصلی زرد شدن دندان ها کدامند؟

1. فلوروزیس دندان

فلوراید برای دندان مفید است اما مقدار زیاد آن می تواند باعث ایجاد لکه های زرد (یا زرد مایل به قهوه ای) به نام فلوروز شود. آب و خمیر دندان حاوی فلوراید، قرص ها و روش های فلوراید تراپی بزرگترین منابع فلوراید هستند. اگر افراد (مخصوصاً کودکان) مقادیر بالای فلوراید دریافت کنند ممکن است با معضل زرد شدن دندان ها یا ایجاد لکه روی سطح دندان مواجه شوند.

2. مصرف برخی از آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین زمانی که دندان در حال در آمدن از لثه است، باعث تغییر رنگ و لک شدنش می شوند. اگر مادری در نیمه دوم بارداری خود، آنتی بیوتیک مصرف کند، احتمال زرد شدن دندان های کودک یا لکه دار شدنشان در آینده وجود دارد. همچنین مصرف آنتی بیوتیک قبل از 8 سالگی توسط افراد می تواند تاثیرات مشابهی روی دندان دائمی بگذارد.

آنتی بیوتیک هایی که باعث زرد شدن دندان ها می شوند

3. وارد شدن آسیب و ضربه به دندان ها

وارد شدن ضربه به دندان می تواند مینای دندان را شکسته و موجب تغییر رنگ دندان شود. برای مثال ممکن است زیر مینا خونریزی شود و دندان به رنگ قرمز یا قهوه ای دیده شود. اگر دندان ترک برداشته باشد در محل ترک به رنگ زرد در خواهد آمد.

4. خوردن بعضی غذاها (غذاهای رنگدانه دار)

طیف گسترده ای از غذاها باعث لک شدن دندان می شوند. گوجه فرنگی، انواع سس ها، ادویه کاری و بیشتر انواع توت ها مانند توت فرنگی، بلوبری و … حاوی رنگدانه هایی هستند که به مینای دندان چسبیده و این سطح را لکه دار می کنند. حتی یک سالاد سالم همراه با سس سرکه بالزامیک می تواند رنگ ناخوشایندی روی دندان های شما باقی بگذارد. برای جلوگیری از این تغییر رنگ می بایست غذاهای خاوی این مواد رنگدانه دار را کمتر مصرف کنید و بلافاصله پس از مصرفشان، دهان خود را با آب شستشو دهید.

5. مصرف نوشیدنی های رنگدانه دار

قهوه و چای دو دلیل شایع زرد شدن دندان ها مخصوصا در بزرگسالان هستند. البته نوشیدن انواع شراب مبتنی بر الکل می تواند تاثیرات به مراتب بدتری روی دندان ها بگذارد. نوشابه های گازدار تیره رنگ نیز به مرور زمان باعث تغییر رنگ اساسی دندان می شوند.

تصویر 3 آبمیوه از خانواده توت ها که باعث زرد شدن دندان ها می شوند

6. دندان قروچه یا براکسیم

براکسیسم یا دندان قروچه یعنی به هم ساییده شده دندان ها از عمد یا به صورت ناخودآگاه. این امر ممکن است به دنبال تجربه استرس، خشم و عصبانیت یا اضطراب باشد. و یا در خواب به صورت ناخودآگاه انجام داده شود.

دندان قروچه باعث تحلیل مینای دندان می شود و با از بین رفتن مینا مخصوصا در سطوح جونده لایه زیرین آن یعنی عاج یا دنتین نمایان می شود. این لایه زرد و تیره است. با نازک شدن مینا و نمایان شدن دنتین، نمای دندان تغییر رنگ داده و تیره می شود. بنابراین دندان قروچه نیز می تواند یک علت اصلی زرد شدن نمای لبخند ما باشد.

یک مرد که در حال دندان قروچه است

7. افزایش سن

یکی از اصلی ترین علل زرد شدن دندان ها افزایش سن است. با افزایش سن مینای دندان به صورت طبیعی تحلیل می رود. هرچه سن بیشتر شود شخص غذاهای بیشتری می خورد و بیشتر می جود. مجموعه همه این اتفاقات در نهایت باعث تغییر رنگ و تضعیف آن ها می شود. به عبارتی شما حتی اگر به طور کامل بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید باز هم ممکن است با درجاتی از زرد شدن و تغییر رنگ دندان مواجه شوید.

8. ژنتیک و وراثت

گاهی اوقات زرد بودن دندان ها در افراد می تواند منشاء ژنتیکی داشته باشد و هرچقدر که افراد بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند باز هم نمی توانند تغییرات رنگ را برگردانند. تغییر رنگ در این افراد معمولا مشکل خاصی ندارد و خطرناک تلقی نمی شود اما باید بیشتر از افراد دیگر بهداشت دهان را رعایت کنند و به مطب دندانپزشک مراجعه کنند.

💎 این نوشته رو از دست ندید: درمان سه سوته دندان درد در خانه

9. سیگار کشیدن

نیکوتین موجود در دود سیگار تقریبا برای تمام بخش های بدن ضرر دارد. کشیدن سیگار به سبب وجود این ماده می تواند در مدت زمان کمی تغییر رنگ دندانی ایجاد کرده و ابتدا باعث زرد شدن دندان ها می شود و در نهایت رنگ آن ها را تیره تر (مثلا قهوه ای) می کند.

عکس خانمی که سیگار می کشد و دندان هایش زرد است

10. تضعیف و نازک شدن مینای دندان

دندان از 3 لایه تشکیل شده است. مهمترین لایه دندان که به رنگ سفید است مینا است. زیر این لایه، عاج قرار دارد که برخلاف مینا سفت و سخت و روشن نیست. رنگ این لایه تقریبا متمایل به زرد است.

مینا متشکل از مواد معدنی است و زمانی که مواد معدنی تشکیل دهنده این لایه از بین برود، مینا نیز نازک می شود و لایه زیرین که زرد رنگ است در معرض دید قرار می گیرد.

11. ارتودنسی دندان

ارتودنسی یک درمان عالی برای منظم کردن دندان های نامرتب است. اتصال دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک می تواند رسیدگی به بهداشت دهان و دندان را کمی دشوراتر و زمانبرتر کند و اگر افراد نتوانند آنطور که باید دهان و دندان خود را تمیز کنند، به مرور زمان با تغییر رنگ دندان ها مواجه خواهند شد. البته بیشتر افراد چون بهداشت را رعایت می کنند با این مشکل مواجه نخواهند شد.

عکس یک مولاژ فکی که روی دندان هایش ارتودنسی ثابت انجام شده و یکی از علل زرد شدن دندان ها همین ارتودنسی ثابت می تواند باشد

چطور دندان ها را سفید کنیم؟

با کمک روش های مختلفی می توان اقدام به رفع زرد شدن دندان ها کرد. ما چندین نوع روش خانگی و دندانپزشکی رایج داریم که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. ابتدا روش های دندانپزشکی را مرور کنیم (لازم به ذکر است که روش اول بهترین گزینه موجود است):

1. بلیچینگ در مطب

این روش توسط دندان‌پزشک و با استفاده از ژل‌های سفیدکننده با غلظت بالا انجام می‌شود. ژل حاوی هیدروژن پراکسید یا کاربامید پراکسید روی دندان‌ها قرار می‌گیرد و اغلب با نور یا لیزر فعال می‌شود تا فرآیند سفید کردن تسریع شود. این روش به دلیل استفاده از مواد قوی‌تر و نظارت حرفه‌ای، نتایج سریع و قابل‌توجهی دارد و می‌تواند لکه‌های عمیق و تغییر رنگ‌های شدید را برطرف کند. معمولاً یک یا چند جلسه در مطب لازم است تا به نتایج مطلوب برسید.

💎 این نوشته رو از دست ندید: بلیچینگ دندان چطور به سفید کردن دندان ها کمک می کند؟

2. بلیچینگ در خانه

در این روش، دندانپزشک قالب‌ های سفارشی از دندان‌ های بیمار تهیه می‌ کند و ژل‌ های سفید کننده با غلظت پایین‌ تر برای استفاده در خانه را تجویز می‌ کند. بیمار قالب‌ های حاوی ژل را به مدت چند ساعت در روز یا به صورت شبانه روی دندان‌ های خود قرار می‌ دهد. این روش زمانِ بیشتری می‌ برد اما نتایج ماندگارتری دارد و بیمار می‌ تواند به تدریج تغییرات را مشاهده کند. بلیچینگ در خانه معمولاً برای حفظ نتایج بلیچینگ در مطب نیز توصیه می‌ شود.

3. خمیر دندان سفیدکننده

این خمیر دندان‌ ها شامل مواد ساینده ملایم و مواد شیمیایی سفید کننده هستند که به تدریج لکه‌ های سطحی روی دندان‌ ها را برطرف کرده و رنگ آن‌ ها را روشن‌ تر می‌ کنند. استفاده منظم از خمیر دندان‌ های سفیدکننده می‌ تواند به بهبود ظاهر دندان‌ ها کمک کند، اگرچه تأثیر آن‌ ها به اندازه روش‌ های حرفه‌ ای نیست. این محصولات برای حفظ سفیدی دندان‌ ها بعد از بلیچینگ‌ های حرفه‌ ای مناسب هستند و می‌ توانند به جلوگیری از تشکیل مجدد لکه‌ ها کمک کنند.

4. نوارهای سفیدکنند

نوارهای نازک و انعطاف‌ پذیری که حاوی ژل‌ های سفیدکننده هستند و به راحتی روی دندان‌ ها قرار می‌ گیرند. این نوارها باید برای مدت معینی روزانه استفاده شوند و معمولاً طی چند هفته نتایج قابل‌ توجهی را نشان می‌ دهند. این روش به دلیل استفاده آسان و هزینه کمتر، محبوبیت زیادی دارد. نوارهای سفید کننده معمولاً برای رفع لکه‌ های بسیار سطحی مؤثر هستند و به عنوان یک راه حل سریع و راحت برای سفید کردن دندان‌ها استفاده می‌ شوند. در ایران به دلیل کیفیت پایین محصولات و نا ایمن بودن، استفاده از این نوارهای برای رفع زرد شدن دندان ها چندان توصیه نمی شود.

5. قلم و ژل سفیدکننده

این محصولات شامل ژل‌ های سفیدکننده‌ ای هستند که به وسیله قلم روی سطح دندان‌ ها اعمال می‌ شوند. ژل‌ ها به سرعت خشک می‌ شوند و می‌ توانند در هر زمانی از روز استفاده شوند. این روش مناسب برای کسانی است که به دنبال یک راه‌ حل سریع و قابل حمل برای سفید کردن دندان‌ های خود هستند. قلم‌ ها و ژل‌ های سفید کننده معمولاً برای استفاده موقت و بهبود سریع ظاهر دندان‌ ها در موارد خاص مناسب هستند و می‌ توانند در کنار روش‌ های دیگر بلیچینگ مورد استفاده قرار گیرند.

4 روش سفید کردن دندان ها در خانه

اگر مایل نیستید تا با روش های بلیچینگ اقدام به رفع زردی دندان ها کنید می توانید برخی از روش های خانگی را امتحان کنید. روش های خانگی زیادی برای سفید کردن دندان ها وجود دارد و ما تنها به 5 مورد از آن ها اشاره می کنیم. لطفا قبل از امتحان کردن هر روش با دندانپزشک خودتان مشورت کنید. این روش ها نباید در کودکان خردسال انجام شوند.

1. سفید شدن دندان با جوش شیرین و هیدروژن پراکسید

منظور از سفید شدن دندان ها با جوش شیرین استفاده مستقیم از جوش شیرین برای این منظور نیست. بلکه هدف ساختن یک خمیر دندان خانگی است که با کمک آن بتوان به رفع زرد شدن دندان ها کمک کرد. برای اینکار می توانید 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین را با 2 قاشق پراکسید هیدروژن ترکیب کنید تا یک خمیر به دست بیاید. دفعه بعد که مسواک می زنید، با این خمیر دندان اینکار را انجام دهید.

همچنین با همین نسبت می توانید دهانشویه درست کنید و نه تنها به رفع بوی بد دهان کمک کنید بلکه به رفع زردی دندان نیز کمک خواهید کرد. فقط پیش از امتحان کردن این روش درباره خواص جوش شیرین و پراکسید هیدرون برای دهان و دندان کمی تحقیق کنید و نظر دندانپزشک را نیز بپرسید.

2. استفاده از روغن نارگیل

سفید کردن دندان ها با روغن نارگیل یکی از قدیمی ترین روش ها در طب سنتی شرق آسیا است. به دلیل موادی که در این روغن وجود دارند می توان بدون آسیب زدن به مینای دندان، دندان ها را سفیدتر کرد. اینکار نتایجی به همراه دارد ولی خیلی چشمگیر نیستند.

برای سفید کردن دندان ها با روغن نارگیل کافیست 1 تا 2 قاشق روغن نارگیل را در دهان خود قرار داده و یا روی دندان ها بمالید. سپس اجازه دهید برای 10 تا 30 دقیقه روی دندان ها باقی بماند. لطفا روغن را قورت ندهید و بعد از اتمام مدت زمان اعمال، آن را بیرون بریزید.

3. استفاده از سرکه سیب

سرکه سیب یک ماده اسیدی است و ادعا می شود می توان از آن برای سفید شدن دندان ها استفاده کرد. از آنجا که برخی مطالعه روی این ادعا صورت گرفته می توان به آن اعتماد کرد و از آن برای سفیدی دندان ها کمک گرفت. شما می توانید 2 قاشق جایخوری از این سرکه را در مقدار 6 اونس آب رقیق کرده و از آن به عنوان دهانشویه به مدت 30 ثانیه استفاده کنید. سرکه سیب سپس باید از دهان خارج شود.

4. خوردن میوه و سبزیجات تازه

با خوردن آب و مایعات زیاد می توان به سفیدی دندان ها کمک کرد. علاوه بر مایعات می توانید از میوه ها و سبزیجات آبدار دیگر برای این منظور استفاده کنید. اگر هر روز در میان وعده های خود میوه بخورد می توانید تا حدی به سفید شدن دندان ها کمک کنید.

این پست برایتان چقدر مفید بود؟

بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات

تاکنون امیازی ثبت نشده است شما اولین امتیاز را ثبت کنید