هزینه ارتودنسی

تغذیه در زمان ارتودنسی (لیست غذاهای نرم + غذاهای ممنوعه ارتودنسی)

برای والدینی که کودکان‌شان در حال سپری کردن درمان ارتودنسی هستند، همواره رژیم غذایی یا تغذیه در زمان ارتودنسی یک دغدغه و مساله مهم است. آن ها می خواهند بدانند که فرزند دلبندشان طی مدت زمان ارتودنسی دندان چه غذاهایی باید بخورد و از خوردن کدام خوراکی ها اجتناب کنند. آنچه در این مقاله به آن می پردازیم یک لیست کامل از غذاهای مضر برای ارتودنسی و همچنین لیست غذاهای نرم و آبکی است که کودکان و تمام افرادی که ارتودنسی می کنند باید مصرف کنند.

تغذیه در زمان ارتودنسی دندان: اینفوگرافی غذاهای سالم و مناسب برای زمان ارتودنسی دندان
تغذیه در زمان ارتودنسی دندان: اینفوگرافی غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی

تغذیه در زمان ارتودنسی (فهرست غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی)

اگرچه بریس های ارتودنسی ثابت با فناوری مدرن ساخته می شوند و استحکام زیادی دارند، اما احتمال آسیب دیدن آن ها همچنان وجود دارد. بنابراین شما باید در طول مدت زمان ارتودنسی حتما از بریس های (سیم و براکت و …) خود مراقبت کنید. یکی از اصول مراقبتی از بریس ها و کلا وسایل ارتودنسی ثابت اجتناب از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکی ها است.

اینفوگرافیی که توضیح می دهد مصرف غذاهای سفت و چسپنده برای ارتودنسی خوب نیست

به طور کلی، تمام افرادی که ارتودنسی انجام می دهند (چه ثابت و چه ارتودنسی متحرک) باید از مصرف غذاهای چسبناک، سفت و سخت یا آن هایی که نیازمند جویدن زیادی هستند خودداری کنند. و فقط غذاهای نرم و مناسب را مصرف کنند. برخی از غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی که باید از مصرف آن ها اجتناب کرد عبارتند از:

دسته بندی غذامثال هادلیل اجتناب
تنقلات سفت و سختذرت بو داده، آجیل، چیپس ذرتخطر شکستن براکت ها
شیرینی های چسبناکآبنبات، آدامس، شکلات چسبناکچسبیدن به براکت ها
غذاهای سفتیخ، کلوچه های سفت، برخی پیتزاهاخطر شکستن براکت ها
میوه ها و سبزیجات سفتسیب کامل، هویج خامنیاز به گاز زدن
نان های سفتنان برشته، نان سنگکجویدن سخت
گوشت سفتاستیک، گوشت نپختهجویدن سخت، گیر کردن
بلالبلال کاملفشار به براکت های جلویی

آیا می دانستید که ارتودنسی نامرئی با الاینرها (برخلاف سایر روش های ارتودنسی) هیچ محدودیت غذایی ندارد؟ شما می توانید دندان های خود را مرتب کنید و همزمان از خوردن غذاهایی که دوست دارید (بدون محدودیت) لذت ببرید.


تغذیه در زمان ارتودنسی (لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی)

در زمان ارتودنسی شما باید لیستی از غذاهای نرم را میل کنید. این غذاها در وهله اول باعث رسیدن مواد مغذی به بدن می شوند. سپس باعث بهبود کیفیت بریس ها و همچنین سهولت در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان نیز می شوند.

جدول بهترین مواد غذایی برای تغذیه در زمان ارتودنسی

دسته‌ بندی مواد غذایی مجازمثال‌ هانکات مهم
لبنیاتماست، پنیر نرم (مانند پنیر خامه‌ ای یا موزارلا نرم)، پودینگ، بستنیاز مصرف پنیر های سفت و کشدار خودداری کنید.
میوه‌ هاموز رسیده
هلو بدون پوست
انگور بدون هسته
توت‌فرنگی
پرتقال (با احتیاط و تکه‌ت که)
سس سیب
میوه‌ های پخته شده (مانند کمپوت سیب)
میوه‌ های سفت مانند سیب و گلابی را به قطعات کوچک برش دهید و با دندان‌ های عقب بجوید.
سبزیجاتسبزیجات پخته شده تا نرم (هویج، کدو، سیب‌زمینی)
پوره سیب‌زمینی
اسفناج پخته
نخود فرنگی پخته
سبزیجات خام و سفت مانند هویج خام و کرفس را با احتیاط و در قطعات کوچک مصرف کنید.
پروتئین‌ هاگوشت چرخ‌کرده
مرغ ریش‌ریش شده یا تکه‌تکه شده
ماهی بدون استخوان
تخم‌مرغ (آب‌پز، املت)
توفو نرم
از خوردن گوشت‌ های سفت، استیک و تکه‌ های بزرگ مرغ خودداری کنید.
غلاتبلغور جو دوسر، پاستا پخته شده تا نرم، نودل نرم، برنج پخته شده، نان نرم بدون غلات کامل (مانند نان سفید)از نان‌ های سفت و برشته، نان با دانه‌ های زیاد و کراکر‌های سفت اجتناب کنید.
سوپ‌ هاانواع سوپ‌ های صاف یا سوپ‌ هایی که تکه‌ های نرم دارند (مانند سوپ مرغ با تکه‌ های کوچک، سوپ سبزیجات پخته)سوپ‌ ها یک گزینه بسیار خوب و مغذی در طول ارتودنسی هستند.
دسرهای نرمژله
موس
کیک‌های نرم و بدون تکه‌های سفت
کاستارد
از دسرهای چسبناک و سفت مانند تافی و آبنبات خودداری کنید.
نوشیدنی‌ هاآب، آبمیوه (بدون پالپ زیاد)، شیر، اسموتی‌ هااز نوشیدنی‌ های گازدار و بسیار شیرین پرهیز کنید.
تصویر خانمی که در حال خوردن سوپ سالم است

چند راه حل برای رعایت رژیم غذایی در زمان ارتودنسی دندان

اگر برایتان دشوار است بهتر آن است که غذاهای ممنوعه را به یکباره کنار بگذارید و یا اینکه لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی را مصرف کنید، چند نکته و راه حل زیر میتواند در این مسیر به شما کمک کند:

1. غذاهای ممنوعه را از دسترس خود خارج کنید

تقریبا اغلب انسان ها زمانی بیشتر وعده های غذایی یا خوراکی های میان وعده خود را در خانه میل می کنند. این یعنی در خانه هر خوراکی و غذایی را می توان پیدا کرد. تا زمانی که غذاهای مضر در زمان ارتودنسی در خانه وجود داشته باشند این امکان وجود دارد که شما از آن غذاها میل کنید. بنابراین سعی کنید که این غذاها را از دسترس خود خارج کنید. برای مثال اگر فرزندتان ارتودنسی کودکان دارد، تمام تلاش خود را بکنید تا غذاها و خوراکی ها را در جایی پنهان کنید که کودک نتواند آن ها را به راحتی پیدا کند.

2. برای غذاهای مضر در زمان ارتودنسی جایگزین مناسب پیدا کنید

حتی زمانی که غذاهای ممنوعه (اما متاسفانه خوشمزه) را از دسترس خارج کنیم، باز هم ممکن است هوس خوردن آن غذاها ما را وادار کند که به روش دیگری آن ها را به دست بیاوریم. سعی  کنید به جای خوراکی ها و غذاهای مضر برای ارتودنسی، غذاهای نرم و آبکی که اتفاقا می توانند خوشمره تر باشند را جایگزین کنید. اطمینان حاصل کنید که آن غذاها را دوست دارید و از خوردنشان لذت می برید. و از همه مهمتر برای مسواک زدن شما را به زحمت نمی اندازند.

پوره سیب زمینی و انواع بری

3. لیست غذاهای بیشتری برای رژیم غذایی و تغذیه در زمان ارتودنسی پیدا کنید

لیست غذاهای مناسب برای زمان ارتودنسی و آن هایی که مضر بودند بسیار طولانی تر از آن چیزی است که در این مقاله خواندید. از متخصص ارتودنسی خود بخواهید تا در پیدا کردن غذاهای ممنوعه و مفید بیشتر به شما کمک کند تا بتوانید رژیم غذایی و تغذیه در زمان ارتودنسی دندان را به خوبی پیش ببرید.

4. آرام غذا بخورید و حجم غذای مصرفی خود را کم کنید

سعی کنید به جای اینکه لقمه های بزرگ داخل دهان خود بگذارید لقمه های کوچک بردارید. زیرا حتی اگر غذایی که میخورید نرم باشد اما حجم آن زیاد باشد ممکن است به بریس ها آسیب وارد شود.

تصویر یک لاکپشت که در حال گاز زدن یک توت فرنگی کوچک است

5. تا چند روز اول ارتودنسی غذاهای نرم بخورید

غذاهای لیست شده در این مقاله را مخصوصا طی چند روز اول بعد از نصب بریس ها حتما امتحان کنید. زیرا ممکن است درد و ناراحتی جزئی تجربه کنید که تنها با مصرف غذاهای نرم و آبکی میتوان این چند روز را گذراند.

6. غذاهای سرد میل کنید!

برای کاهش درد و ناراحتی ارتودنسی سعی کنید غذاهای سرد بخورید. برای مثال بستنی میتواند یک گزینه مناسب باشد. زیرا هم به بریس ها آسیب نمیزند و هم سرمای آن باعث کاهش درد و ناراحتی می‌شود.

7. با دندان های جلویی خود لقمه را نجوید

دندان های قدامی می توانند در موقع گاز گرفتن مواد غذایی و در طول درمان ارتودنسی  دردناک تر از بقیه دندان ها باشند. عادات خوردن مواد غذایی و گاز گرفتن با دندان های جلویی در طول مدت ارتودنسی می تواند به یک بحران تبدیل شود. گاز گرفتن یک سیب کامل یا هر میوه سفت دیگری در طول ارتودنسی باید ممنوع شود. شما می توانید برای گاز گرفتن شیرینی های خشک و پیتزا های سفت و ترد و یا هر نوع میوه سفت آنها را با چاقو به قطعات کوچکتر تقسیم کرده سپس میل کنید. 

برای کسب نتیجه بهتر از جویدن اشیاء خوداری کنید!

علاوه بر کنار گذاشتن خوراکی های مضر در طول ارتودنسی عادات خاصی می توانند باعث آسیب جدی به بریس شما شوند. از این رو توصیه می شود که تلاش های لازم را برای کنار گذاشتن این عادات در طول درمان و ترجیحا بعد از درمان انجام دهید. چرا که این عادات می توانند اثرات مخرب فراوانی برای درمان ارتودنسی شما بوجود بیاورند.

در مواردی هم دیده شده که برخی افراد هنگامی که استرس دارند به کناره های براکت های خود به طور مکرر دست می زنند. دست زدن زیاد به براکت ها باعث جابه جایی آنها می شود. علاوه بر آن باکتریی های دست و یا ناخن شما می توانند از طریق انتقال میکروب به دهان و دندان ها و لثه های شما آسیب وارد کنند.

یک مرد که در حال صحبت کردن با تلفن است و همزمان مداد میجود

چند نمونه از عادات مضر که شما باید آنها را رها کنید

  • جویدن مداد ، قلم و یا دیگر اجسام سخت
  • گاز گرفتن ناخن های خود
  • گاز گرفتن تکه های پوست و ریشه ی اطراف ناخن
  • تلاش برای باز کردن یک بسته بندی پلاستیکی نرم یا سخت با دندان های خود

سوالات رایج در خصوص غذا خوردن با ارتودنسی

روز اول ارتودنسی چه باید خورد؟

در روزهای ابتدایی، مصرف غذا های نرم و آسان‌هضم مانند سوپ، پوره، ماست و اسموتی توصیه می‌ شود. از مصرف غذاهای سفت و چسبناک پرهیز کنید.

آیا مصرف غذا با ارتودنسی برای همه مشکل است؟

در ابتدا ممکن است کمی حس بدی تجربه کنید، اما با گذشت چند روز به آن عادت خواهید کرد. مهم‌ ترین نکته، اجتناب از مصرف غذاهای مضر برای وسایل ارتودنسی است.

آیا بچه ها با وجود ابزارهای ارتودنسی در طول درمان لاغر می شوند؟

خیر، با رعایت یک رژیم غذایی متعادل و مصرف غذاهای نرم و مغذی، کاهش وزن رخ نخواهد داد. نگرانی در این خصوص بی‌مورد است.

آیا رژیم غذایی کودکان و بزرگسالان در ارتودنسی متفاوت است؟

خیر، اصول کلی رژیم غذایی در زمان ارتودنسی برای هر دو گروه یکسان است و شامل مصرف غذاهای نرم و اجتناب از غذاهای مضر می‌ شود.

آیا نوشابه در زمان ارتودنسی مجاز است؟

بهتر است از نوشیدنی‌های گازدار و شیرین اجتناب کنید، زیرا می‌توانند به بریس‌ها آسیب برسانند و خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهند.

خوردن چای در زمان ارتودنسی چطور؟

مصرف چای معمولاً مشکلی ندارد، اما توصیه می‌ شود از چای شیرین نشده استفاده کنید و پس از آن دهان را بشویید تا از ایجاد لکه روی دندان‌ ها جلوگیری شود.