هزینه ارتودنسی

آشنایی با مراحل و روند رویش دندان های دائمی با توجه به سن کودکان (والدین حتما بخوانند)

در این مقاله، روند رویش دندان‌های دائمی را به طور کامل توضیح می‌ دهیم. اگر درباره زود درآمدن یا تاخیر در رویش دندان‌های دائمی سوال دارید، این مقاله را بخوانید تا پاسخ آن ها را پیدا کنید. اگر نگران عدم رشد دندان‌ های دائمی کودکان خود هستید، این مقاله به شما کمک می‌کند. در نهایت، اهمیت درمان ارتودنسی دندان در اوایل کودکی را درک می‌کنید.

بررسی روند رویش دندان شیری (از رشد تا افتادن)

قبل از اینکه درباره درآمدن دندان‌ های دائمی صحبت کنیم، ابتدا دندان‌ های شیری را معرفی می‌کنیم. سپس در قالب یک جدول، زمان رویش و افتادن هرکدام از این دندان‌ ها را بررسی می کنیم.

فک بالازمان در آمدن به ماهزمان افتادن به سال
پیش مرکزی (در جلو)8 تا 12 ماهگی6 تا 7 سالگی
پیش جانبی (در جلو)9 تا 13 ماهگی7 تا 8 سالگی
نیش16 تا 22 ماهگی10 تا 12 سالگی
آسیاب اول در پشت13 تا 19 ماهگی9 تا 11 سالگی
آسیاب دوم در پیشت25 تا 33 ماهگی10 تا 12 سالگی
رویش دندان دائمی بعد از شیری
فک پایینزمان در آمدنزمان افتادن
دومین آسیاب کوچک23 تا 32 ماهگی10 تا 12 سالگی
اولین آسیاب14 تا 18 ماهگی9 تا 11 سالگی
نیش17 تا 23 ماهگی9 تا 12 سالگی
پیش های جانبی در جلو1خ تا 16  ماهگی7 تا 8 سالگی
پیش های مرکزی6 تا 10 ماهگی6 تا 7 سالگی

روند رشد دندان دائمی به چه شکل است؟

  • روند رویش دندان های دائمی از شش سالگی شروع می شود و تا دوازه سالگی ادامه پیدا می کند.
  • در حدود سن دوازده سالگی باید 28 دندان دائمی در دهان ظاهر شوند.
  • پس از چند سال وقفه مجددا آرواره ها شاهد ظهور چهار دندان به نام دندان عقل در خود خواهند شد.
  • در نهایت در سنین 17 الی 23 سالگی هر فرد در دهان خود 32 دندان دارد.

دوره دندانی مختلط چیست؟

در حدود سن شش سالگی، داخل استخوان فک همه ما در زیر دندان های شیری، رویش دندان دائمی آغاز می شود. هنگامی که کودک بزرگ می شود این جوانه ها هم رشد کرده  و به آرامی شروع به حرکت می کنند. در حین حرکت دندان های دائمی در نیامده، ریشه دندان های شیری هم در آستانه تحلیل قرار می گیرند و از بین می روند. در اینجا است که ما با پدیده لق شدن دندان روبرو می شویم. در این وضعیت از زیر دندان لق شده ، دندان دائمی بیرون می زند.

ما به دندان های 1 تا 5  در هر نیم قوس فکی که جایگزین دندان های شیری می شوند دندان های دائمی جانشین می گوییم. و به این دوره هم دوره دندانی مخلتط گفته می شود زیرا از هر دو نوع دندان در فک وجود دارد. در نهایت مجموعه ای از 32 دندان دائمی جایگزین دندان های شیری می شوند که 16 دندان دائمی در فک بالا و 16 دندان دائمی در فک پایین قرار دارند.

ویژگی بارز دندان های دائمی

دندان های دائمی به طور معمول کمی تیره تر و همیشه بزرگتر از دندان های شیری کودک می باشند. برخی از دندان های دائمی به طور مستقیم جایگزین دندان های شیری می شوند. برخی دیگر در جایی رویش می کنند که قبلا در آنجا دندانی وجود نداشته است.

رویش اولین دندان دائمی: اولین دندان دائمی کی در میاید؟

به طور معمول، اولین دندان دائمی در ۶ یا ۷ سالگی در می آید. جالب اینجاست که در محل رویش این دندان، قبلاً دندانی وجود نداشته است. به همین دلیل، والدین اغلب این دندان را با دندان‌ های شیری اشتباه می‌ گیرند و ممکن است از آن به خوبی مراقبت نکنند. اما باید بدانید که این دندان دائمی تأثیر زیادی بر شکل ظاهری صورت و زیبایی لبخند دارد و سلامت آن به سلامت دیگر دندان‌ها بستگی دارد. بنابراین، به محض درآمدن اولین دندان‌ های دائمی، بهتر است به یک دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.

مهمترین دلیل مراجعه به متخصص ارتودنسی در سن 6 سالگی

وقتی دندان‌های شیری و دائمی همزمان در دهان ظاهر می‌شوند، مراجعه به متخصص ارتودنسی ضروری است. این سن ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند نامنظمی دندان‌ها شود. با مراجعه به متخصص در سنین ۶ تا ۷ سالگی، می‌توان از بروز این مشکلات جلوگیری کرده یا آن‌ها را سریع‌تر درمان کرد.

در آمدن و رویش دندان دائمی در 6 تا 8 سالگی

در حوالی سنین 6 تا 8 سالگی چهار دندان دائمی در بالا و چهار دندان دائمی در پایین ظاهر می شوند. تا سن 12 سالگی به طور معمول باید 20 دندان شیری هر کودک جای خود را به 20 دندان دائمی جایگزین داده شوند.

به این ترتیب با احتساب:

  • چهار دندان دائمی که از شش سالگی در دهان کودک وجود داشته
  • چهار دندان آسیاب دوم که در دوازده سالگی رویش می کنند

مجموعا در سن دوازده سالگی 28 دندان در دهان کودک وجود دارد. همچنین با توجه به اختلاف اندازه ای که بین دندان های شیری و دائمی وجود دارد.

بهترین سن ارتودنسی دندان چه سنی است؟

با توجه به حضور همه دندان ها در این مقطع سنی (10 تا 12)، همه این عوامل باعث شده است که این زمان را دوره طلایی ارتودنسی دندان بنامیم. (شما در این دوره میتوانید درمان ارتودنسی دو مرحله ای را آغاز کنید.)

با این وجود بهتر است که از سن 7 سالگی کودک خود را به حضور بهترین متخصص ارتودنسی در شهر خود ببرید تا بتوانید از سلامت دهان و دندان او اطمینان حاصل کنید و مشکلات احتمالی او را با انواع ارتودنسی زیر برطرف کنید:

چند واقعیت در مورد رویش دندان ها در انسان

رویش دندان یک فرآیند بیولوژیکی مهم است

رویش دندان ها در انسان یک فرایند بیولوژیکی و فیزیولوژیکی پویا و پیچیده ای است که در طول چند سال رخ می دهد. این فرایند شامل تشکیل دندان ها و سپس ریزش آنها در آرواره است تا زمانی که دندان ها به موقعیت نهایی و عملکرد انتهایی خود در قوس دندانی برسند.

طی رویش دندان اتفاقات زیادی در داخل دهان رخ میدهد

جایگزینی دندان دائمی به جای دندان شیری نشان‌دهنده تغییرات زیادی است که در دهان رخ می‌دهد. این تغییرات شامل رشد استخوان‌های سر و صورت و بافت‌های نرم اطراف دندان است. یکی از این تغییرات تحلیل ریشه‌های دندان شیری است که باعث می‌شود دندان‌های دائمی بتوانند جای آن‌ها را بگیرند.

به‌طور کلی، رویش دندان‌ها یک فرایند هماهنگ است که به‌طور همزمان در هر دو طرف دهان اتفاق می‌افتد. این فرایند توسط فولیکول دندانی زمان‌بندی می‌شود و با تحلیل ریشه دندان شیری، فضا برای دندان دائمی باز می‌شود.

فرآیند رویش از دوران جنینی آغاز میشود

اولین مرحله از این فرایند در طول مرحله جنینی رخ می دهد. در پایان حدود 20 الی 25 سال بعد از آن، با رویش دندان آسیاب سوم دائم و یا دندان عقل، روند شکل گیری دندان ها در قوس دندانی به پایان می رسد.

 چند حقیقت جالب در مورد زمان رویش دندان دائمی کودکان

  • دختران به طور کلی قبل از پسران دندان دائمی خود را در می آورند
  • دندان های پایین معمولا قبل از دندان های بالایی بیرون می زنند
  • در هر فک دندان ها به صورت قرینه رویش می کنند یکی در سمت راست و یکی در سمت چپ
  • دندان های شیری به نسبت دندان های دائمی از لحاظ اندازه کوچکتر و سفید تر هستند

جدول رویش دندان های دائمی

در آمدن یا رویش دندان دائمی در فک بالا و پایین ترتیب خاصی دارد. جداول زیر را مشاده کنید تا متوجه این ترتیب شوید:

رویش دندان های دائمی در فک بالا

سن رویشنوع و موقعیت دندان
7 تا 8 سالگیدندان پیش میانی
8 تا 9 سالگیدندان پیش کناری
11 تا 12 سالگیدندان نیش
10 تا 11 سالگیدندان آسیاب برای اولین بار در دو گوشه
10 تا 12 سالگیدندان آسیاب دوم
6 تا 7 سالگیدندان آسیاب بزرگ اول
12 تا 13 سالگیدندان آسیاب بزرگ دوم
17 تا 23 سالگیدندان آسیاب بزرگ سوم یا  دندان عقل

رویش دندان های دائمی دندان های فک پایین

سن رویشنوع و موقعیت دندان
6 تا 7 سالگیدندان پیش میانی
7 تا 8 سالگیدندان پیش کناری
9 تا 10 سالگیدندان نیش
10 تا 12 سالگیآسیاب کوچک اول
11 تا 12 سالگیآسیاب کوچک دوم
6 تا 7 سالگیآسیاب بزرگ اول
11 تا 13 سالگیآسیاب بزرگ دوم
17 تا 23 سالگیآسیاب بزرگ سوم یا دندان عقل

همانطور که در جدول بالا می بینید، دندان های دائمی در حوالی سن 6 سالگی از لثه بیرون می آیند. در سن سیزده سالگی کودک باید در دهان خود 28 دندان داشته باشد. همچنین ظهور یک تا چهار دندان عقل نیز در سنین 17 الی 23 سالگی صورت خواهد گرفت. در این سن و سال هر فردی در دهان خود دارای 32 دندان دائمی است.

انتخاب متخصص ارتودنسی برای اصلاح مشکلات دندان های دائمی کودکان

حتما کودکان خود را از سن 7 سالگی به نزد یک متخصص ارتودنسی خوب ببرید. زیرا بهترین سن ارتودنسی همین 7 سالگی است. ما در این سن تمام مشکلات احتمالی دندان دائمی فرزند شما را تخیص میدهیم و قبل از اینکه دیر شود آن را درمان میکنیم. اگر در خصوص عدم رویش یا تاخیر در رویش دندان دائمی و یا ارتودنسی این دندان ها سوالی دارید در این صفحه از دکتر درویش پور بپرسید تا خود دکتر شخصا به شما پاسخ دهند.

پاسخ به سوالات رایج درباره در آمدن دندان های دائمی

آیا دندان دائمی دوباره در می آید؟

خیر. دندانی که از بین می رود دیگر در نمی آید.

علت دیر در آمدن دندان دائمی چیست؟

برخی از کودکان به طور قابل توجهی دیرتر از همسالان خود دندان های دائمی شان در می آیند. به این پدیده تاخیر در رویش دندان می گویند. این مساله می تواند بیشتر جنبه ژنتیکی داشته باشد.

این پست برایتان چقدر مفید بود؟

بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات

تاکنون امیازی ثبت نشده است شما اولین امتیاز را ثبت کنید